Bij sloop of renovatie van panden met een bouwjaar vóór 1994 is een asbestinventarisatie verplicht.

Naast zo’n verplichte situatie kunt u ook een ander motief hebben om te weten of er asbest aanwezig is in uw bedrijfspand of woning. Bijvoorbeeld vanwege gezondheidsrisico’s of bij juridische/financiële aangelegenheden.

Een asbestinventarisatie is in feite een onderzoek waarin alle asbesthoudende materialen in een gebouw worden onderzocht. Dat begint allereerst op kantoor. Hier brengen wij data bij elkaar, zoals bouwtekeningen, gesprekken met (oud)eigenaren/beheerders en soms ook oude inventarisaties.

Vervolgens komt een Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA) langs om het gebouw te inspecteren. Hierbij worden er monsters genomen die naar een onafhankelijk laboratorium worden gestuurd. Daar analyseren zij het materiaal. De uitslag van de analyse is meestal binnen 24 uur beschikbaar.

laborant met asbest

De analyse en andere bevindingen worden verwerkt in een heldere rapportage. In deze rapportage vindt u een belangrijk onderdeel voor het verdere vervolg op de inventarisatie: de classificatie volgens de SMA-rt database. Hiermee wordt aangegeven hoe hoog het risico is voor de gezondheid. Een asbestverwijderingsbedrijf moet op basis daarvan bepaalde veiligheidsvoorschriften houden bij het saneren.

In de meeste gevallen is asbest waarneembaar, echter in sommige gevallen niet. Er zal dan destructief onderzoek plaats moeten vinden. Dit wordt altijd in overleg met u gedaan. Bij een sloop of renovatie voorkomt u hier dat er tijdens de werkzaamheden op verborgen asbest wordt gestuit.

U kunt bij ons terecht voor:

 • Een helder asbestinventarisatierapport

 • Een asbestbeheersplan

 • Advies en begeleiding bij asbestsanering

 • Contra expertise bij juridische geschillen

man met asbest tegels
Vragen?
Neem contact op. 
085 – 004 6616
info@prosperos.nl
ASBESTINVENTARISATIE • ADVIES EN BEGELEIDING

“De asbestinventarisatie brengt de mogelijke risico’s in kaart zodat u een sloopmelding of vergunningsaanvraag kunt doen.”

Het asbestinventarisatie rapport

cover van een asbestinventarisatie rapport

Vraag nu een asbestinventariesatie aan

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de tarieven, procedure en planning.


  Prosperos

  085 – 130 1567
  info@prosperos.nl
  KvK: 76685756

  Onze adviseurs zijn in heel Nederland inzetbaar zonder voorrijkosten.